Vinkit hyvän huomaamiseen arjessa - lisää tyytyväisyyttä elämään

27.11.2018

Arki on usein kiireistä ja aikataulutettua, lapsiperheissä aikuisten menojen ja aikataulujen lisäksi myös lasten aikataulut ja menot. Paletit rakentuvat hyvin eri tavoin eri perheissä sen mukaan miten kukin perhe ne rakentaa ja hyväksi kokee. Arjen kiireessä hyvät ja voimistavat asiat saattavat hukkua arjen rutiineihin, kiireeseen ja väsymykseen.

Lyhyt pysähtyminen päivän päätteeksi ja siitä yhteenveto on hyvä tapa huomata hyvä arjessa. Missä on itse onnistunut päivän aikana. Mikä asia on ilahduttanut tai yllättänyt päivän aikana positiivisesti. Ketä on auttanut  ja tukenut sinua päivän aikana? Miten itse olet auttanut jotakuta päivän aikana? Mikä kohtaaminen oli itselle merkityksellinen. Ilahduttiko jokin omissa läheisissä ja jos niin miten?

Lapsen käytöstä lähdemme herkästi korjaamaan esimerkiksi "muistitko kiittää" tai "tervehdi". Kasvatuksessa olisi tärkeää nostaa esiin ne tilanteet ja asiat, joissa lapsi tai nuori onnistuu. Hyvän huomaaminen voimavaraistaa ja ohjaa toimimaan hyvien tapojen mukaan. Se mitä vahvistetaan vahvistuu näillä huomioilla. Siksi se on myös tärkeää aikuiselle sanoa ääneen " kiitos, kun autoit tänään tiskien kanssa" tai "kiitos, kun veit pojan harjoituksiin". Se on kiitos siitä, että on onnistunut päivän aikana ja vahvistaa toiselle tunnetta siitä, että tekee oikeita asioita ja tehty panos on myös toiselle merkityksellinen ja tärkeä. Se antaa tunteen myös, että olemme tässä yhdessä ja teemme jotakin tärkeää.

Jos arkea ei ole jakamassa toista aikuista voi hyvän huomaamisesta keskustella lapsen kanssa mitkä kaksi tai kolme asiaa ovat olleet lapselle hyviä ja tärkeitä päivässä. Tämän voi käydä läpi lasen kanssa vaikka olisikin se toinen aikuinen, jolloin lapsi oppii itse myös huomaamaan hyvän päivässään. Voitte pohtia missä hän on onnistunut ja onko joku antanut hänelle positiivista palautetta päivän aikana. Entä haluaisiko lapsi antaa itse palautetta jollekulle ja jos niin mistä.

Kun hyvä huomataan arjessa löydetään itsestä piileviä voimavaroja, tietoja, taitoja ja osaamista. Hyvän huomaaminen lisää tyytyväisyyttä omaan elämään. Arjesta tulisi löytää niitä elämän pieniä tärkeitä "helmi-hetkiä", joita pujotetaan omaan elämän helminauhaan. Millaisia helmiä sinä ajattelit pujottaa omaasi?

Iloa ja valoa päivääsi!