Uusi vuosi on lupaus mahdollisuudesta, muutoksesta tai jostakin uudesta

27.12.2018

Uuden vuoden kynnyksellä tarkastellaan mennyttä vuotta sen aikana tapahtuneita onnistumisia, epäonnistumisia, iloja, suruja ja kaikkia niitä tapahtumia, asioita tai sanoja, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Tehdään yhteenvetoa menneestä ja suljetaan kulunut vuosi paketiksi omiin muistoihin. Uusi vuosi on lupaus jostakin uudesta tai eteen tulevasta mahdollisuudesta. Siihen liittyy itse kullekin erilaisia toiveita ja odotuksia, haaveita omaa elämää koskevista muutoksista.

Toiset lähtevät ottamaan  uutta vuotta vastaan reippaan uteliaalla otteella ja ovat hyvin motivoituneita siihen, mitä uudelta vuodelta odottavat ja pyrkivät sen saavuttamaan. Toiset suhtautuvat maltillisemmin ja osa hieman arkailee sen suhteen mitä vuosi voi itselle tarjota. Muutos on hyvästä sanoi joku joskus, silti jokainen meistä kokee muutoksen eri tavalla. Toisilla on voimakkaampi muutosvastarinta kuin toisilla. Tämän huomaa ainakin työyhteisössä, jos jotakin muutosta lähdetään toteuttamaan. On se porukka, joka lähtee muutokseen innolla ja on se porukka, joka taas ei halua muutosta tapahtuvaksi. Muutoksessa punnitaan aina sen hyödyn vaikuttavuutta suhteessa vanhaan toimintamalliin sekä kulurakenteeseen.

Muutosta suunniteltaessa tulee nostaa hyvin näkyvästi esiin sen positiiviset vaikutukset, miksi juuri tämä on tärkeää. Sama koskee omassa elämässä tehtäviä elämäntapamuutoksia, työpaikanvaihtoon tai opintoihin liittyviä suunnitelmia. Lisäksi on hyvä tarkentaa miksi tämä muutos on erityisen hyvä juuri minulle, mitä minä hyödyn tästä muutoksesta. Vaikka muutos tapahtuisi työyhteisössä se kannattaa pohtia myös omalta kannalta, vaikka suurin muutos voi koskea itse yritystä ja sen toiminnan turvaamista. Muutoksen mahdollistaa parhaiten oma motivaatio ja motivaation ylläpito. On hyvä pitää mielessä se miksi tämä muutos on hyväksi ja mitä huonoa tuo vanha toimintatapa jatkuessaan olisi tuonut omaan elämään esimerkiksi liikkumattomuus. Oman liikkuminen lisää toimintakyvyn ylläpitoa pidemmän aikaa ja mahdollistaa omatoimisuuden ikääntymisen koittaessa terveyden edistämisen näkökulmasta.

Toisinaan muutosta estää omat pelot ja itse rakennetut uskomukset, siitä miksi emme voi onnistua. Rakennamme itsellemme esteitä, jotka kuitenkin ylitämme, kun lähdemme yrittämään. Muutosvaihemalliin kuuluu retkahdukset ja epäonnistumiset, ne eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että olisimme epäonnistuneet. Ne vain kuuluvat osaksi muutosta. Muutosta suunnitellessa on hyvä pitää huolta, että itsellä on kannustava tukiverkko, joka kannattelee silloin, kun vaikeimmat hetket muutoksessa ovat käsillä. Silloin, kun usko itseen on vähimmillään oman onnistumisen suhteen lähipiirin on hyvä valaa uskoa kannustaen, ei lytäten. Näihin retkahduksiin kannattaa varautua henkisesti ja pyrkiä tunnistamaan ne ajattelu- ja toimintamallit, jotka niihin johtavat.

Tavoite kannattaa pilkkoa pieniksi askeliksi, jotta se on hellpommin saavutettavissa. Kun tavoite on selkeä ja hyvin rajattu on onnistumisen mahdollisuus korkealla. Liian tiukka ei kannata itselleen olla vaan sopivan kurinalainen muutos onnistuu varmasti. Itselleni 15kg painonpudotus onnistui 6kk aikana hienosti, kun joka lauantai sai syödä pienen suklaapatukan (pätkis, suffeli tai susu). Aina tuota patukkaa ei tehnyt edes mieli, mutta se oli aina se viikon sääntöjä muokkaava mahdollisuus. Niin ja tässä pyrin syömään 1800kcal/vrk tasaisin 3h ruokailuväliajoin eikä liikuntaa ollut kuin 30min viikossa lisää.

Millaisia toiveita sinulla on vuodelle 2019? Liittyvätkö muutos toiveet esimerkiksi opiskeluun, työhön, elämäntapamuutoksiin, ihmissuhteisiin tai  matkailuun? Millaisen tavoitteen aiot asettaa?  Millä tavalla aiot näitä haaveita toteuttaa? Onko lähipiirissäsi, joku joka voi tukea ja kannustaa sinua? Miten aiot palkita itsesi tuosta urakasta?

Kaikkea hyvää uuteen vuoteesi 2019!