Uskomukset elämässämme osa II

17.06.2022

Uskomukset vaikuttavat siihen miten suhtaudumme toisiin ihmisiin, millaisia uskomuksia meillä heistä on. Jos koemme jonkun ihmisen esimerkiksi kovin uteliaana , koska hän kyselee meiltä ja muilta ihmisiltä paljon. Voimme vetäytyä hieman kuoreemme tällaisen ihmisen seurassa. Käytöksemme ja suhtautumisemme saattaa saada myös muut ihmiset suhtautumaan häneen epäilevästi. Voimme pohtia miksi hän on niin utelias ja kyselee paljon?

Elämässä on myös paljon tilanteita, joita emme voi ennalta ennustaa tai tietää mitä tulee tapahtumaan tai miten erilaiset tilanteet elämässämme kehittyvät. Tällaisia ovat esimerkiksi yritysten fuusiot, yt-neuvottelut tai äkilliset kriisitilanteet elämässä. Kaikki muuttavat ihmisen elämää jollakin tapaa ja samalla ehkä  myös ihmistä ja hänen tapaansa suhtautua elämään. Vallinnut pandemia ei ollut ennustettava emmekä tiedä kuinka kauan Ukrainan sota kestää.

Uskomuksia Dewey on määritellyt siten, että kaikki ne asiat, joista emme tiedä tarkkaan ja olemme kuitenkin niin varmoja niistä, että hyväksymme ne totuutena, koska toimimme niiden mukaisesti elämässä. Kun suhtaudumme uskomukseen totuutena havainnoimme ympäristöämme ja kaikkea  etsien tukea omille ajatuksillemme. Näin uskomuksemme vahvistuu. Näin alamme ajattelemaan kapealaisemmin ja yksinpuolisemmin.

Silloin, kun emme tiedä jostakin asiasta kaikkea. Se on meille käsitys, jota avoimemmin  alamme tutkia enemmän ja voimme nähdä siinä enemmän näkökulmia, vaikka ne olisivat keskenään ristiriidassa. Tällöin kuvamme asiasta on paljon monipuolisempi emmekä sulje siitä mitään pois.

Uskomukset muodostuvat kokemustemme pohjalta ja kaikki se miten yritämme selittää niitä. Ne syntyvät läpi elämämme aina lapsuusvuosilta alkaen, koksa silloin alamme mallintaa muita ihmisiä. Yleensä nämä ovat perheenjäsenisä, läheisiä ja ystäviämme. Voit varmasti muistaa jonkin asian, jonka olet oppinut toisen tavasta toimia. Opimme toisiltamme niin hyvässä kuin pahassa. Uskomukset voivat syntyä kokemistamme ristiriidoista, traumoista tai muuten hämmentävistä tilanteista.

Uskomuksen voit tunnistaa itsessäsi ajatuksista, joihin liittyy  ajatus, että: minun täytyy, minä en voi, minun pitäisi, minä voin. Voit pohtia millaisia uskomuksia itsestäsi löytyy jos ajattelet jostakin asioista näin. Uskomukset ovat meissä ajatuksina, kielenä ja sanoina. Voimme kiinnittää huomion siihen miten puhumme itsestämme ja muista. Kielemme on avain siihen millaisia käsityksiä ylläpidämme ja luomme.

Hyvää juhannuksen aikaa ja helteistä heinäkuuta!


Uskomusten III osa ilmestyy heinäkuun lopulla. Samalla laitan tekstien kirjallisuuden.