Tulevaan luottaminen ja itseen uskominen muutoksen keskellä

23.09.2020

Muutoksen keskellä voi itsestä tuntua kuin kävelisi trapetsilla, hieman huojuen ja epävarmasti. Vaikka olisi kuinka innoissaan kaikesta edessä ja käsillä olevasta sekä tapahtuvasta muutoksesta, voi samaan aikaan olla hapuileva ja kompurointia pelkäävä uuden roolin ja paikkansa etsijä. 

Paljon vaikuttaa se miten uusi tekijä otetaan uudessa paikassa vastaan, miten häntä rohkaistaan ja kannustetaan uudessa työssään. Lisätään pystyvyydentuntoa, perehdytetään työn tekemiseen, yrityksen käytänteisiin ja ohjeisiin, tarjotaan apua ja tukea. Tämä lisää myös sitä tunnetta, että olet ollut odotettu ja toivottu jäsen työyhteisössä. Tämä saa myös tuntemaan, että olet löytänyt paikkasi. Tilaa on kysymyksillesi, ihmettelylle ja yhdessä tutkimiselle sekä omalla tavalla tekemiselle. Sinua ei yritetä ahtaa mihinkään muottiin vaan kelpaat sellaisena kuin olet.

Ammatillinen käytös näkyy ammatillisissa työsuhteissa, tiimipalavereissa ja henkilöstökokouksissa.  Työasiat ovat asioita, joita yhdessä pohditaan työn näkökulmasta. Ei etsitä syyllisiä tai sitä syytä miksi jokin ei toimi. Lähtökohta on etsiä ratkaisuja ja keskittyä  voimavaroihin joita asioiden hoitamiseen ja ratkaisemiseen yhteisöstä löytyy.  Se mihin kiinnittää huomion kasvaa, on hyvä pitää mielessä. Jos keskittyy negatiiviseen se kasvaa ja rehottaa. Jos taas kiinnittää huomion onnistumisiin ja voimavaroihin tulee se vahvemmin näkyväksi. Meistä jokainen valitsee joka päivä mihin kiinnitämme huomiomme. Mihin sinä kiinnität huomiosi?

Tiedätte varmasti myös tunteen, kun kokee saaneensa jotain hyvää ja itselle merkityksellistä sekä tärkeää tulee jossakin vaiheessa sellainen olo, että joku ottaa sen sinulta pois. Se on vain jokin alitajuinen tunne, joka muutoksessa voi tulla mukana. Kertoo epävarmuudesta joka muutokseen liittyy. Pelkäämme epäonnistuvamme ja tuottavamme pettymyksen ehkä työnantajalle ehkä itsellemme. Pääsääntöisesti haluamme olla hyviä siinä mitä teemme, emme halua epäonnistua. Pedanttisia piirteitä voi löytyä.

Itse muutoksen keskellä eläen en ole saanut kirjoitettua tänne hetkeen. Olen halunnut tehdä hyvää työtä ja tiedätte varmaan, että uuden työn opettelu ottaa oman aikansa. Uudet toimintatavat, uusi ympäristö, uusi organisaatio jne. Se myös antaa ihmeen paljon iloa ja energiaa. Samalla kuitenkin myös vieden sitä energiaa. No pysyypä balanssissa.

Kaikki ei aina heti suju kuin Strömsössä. Hammasta purreen ei kannata yrittää, huumori toimii hyvin silloinkin, kun jokin ei toimi. Ja uskokaa pois teknisten laitteiden kanssa niitä haasteita on ollut jo muutamia. Niistä on onneksi selvitty hyvässä hengessä porukan taitoihin luottaen, joku meistä osaa kuitenkin.

Mukavaa syksyä!