Tekemättömyyden ja olemisen taika - Viisi asiaa, jotka ne sinulle antaa

04.12.2019

Oleminen ei aina ole helppoa, varsinkaan itsensä kanssa. Usein sitä pysähtyy vaatimaan itseltään yhtä ja toista. Ei voi vieläkään pysähtyä, kun on se, tämä ja tuo vielä tekemättä. Vaikka pysähtyykin niin osaako olla itsensä kanssa vai hakeutuuko heti perheen, ystävien tai jonkin sijaistekemisen seuraan. Koska olet pysähtynyt kysymään itseltäsi mitä sinulle kuuluu?

Myönnän ei sitä itsekään kovin usein kysy, ehkä voisi kysyä vähän useammin. Muutenkin voisi vähän kuulostella itseään miltä tämä tämän hetkinen elämä minusta tuntuu? Mitkä asiat siinä on itselle tärkeitä ja rakkaita? Yleensäkin voi pohtia elänkö omien arvojen mukaista elämää? Itselleni tästä tulee mieleen heti yksi oma arvo terveys, jota en vain osaa antaa sille tilaa arvostuksestani huolimatta omassa elämässäni. Ketä muuta siitä voisi syyttää kuin itseään. Oma onnihan on lopulta kiinni itsestä, sitä ei kukaan sinuun kaada, jos et ole itse valmis siihen myös panostamaan ja tekemään töitä sen eteen.

Lupasin kuitenkin kirjoittaa, mitä joutilaisuus sinulle antaa, jos annat sille tilaa.

1. Joutilaisuus ja tekemättömyys, kun vain olet itsesi kanssa antaa sinulle mahdollisuuden tunnustella omia kehotuntemuksia. Miltä minusta tänään tuntuu? Kiristääkö tai kipuileeko jokin kohta kropassa? Miten hengitysteissä ilma kulkee? Millaista siinä omassa kropassa on olla? Miten ruokaillessa eri värit näyttäytyvät annoksessa, miltä ruokapalat tuntuvat suussa ja miten maut sointuvat yhteen? Syötkö vatsan ähkyksi vai osaatko ottaa annoksen siten, että ruokailun jälkeen on hyvä olla? Joutilaisuus auttaa kuuntelemaan ja havainnoimaan omaa kehoa ja sen tarpeita.

2. On myös hyvä kuulostella omaa sisintään. Millaisia tarpeita sillä on. Mitä minä tarvitsen, olenko tullut itselleni kuulluksi? Joskus arjessa on niin hektistä ettei oma sisin tule lainkaan kuulluksi. Jos luonteeltaan on vielä sellainen, että aina antaa muisden äänen kuulua ja se oma jää taka-alalle, alkaa se oma sisin myös jossakin vaiheessa vaatia kuulluksi tulemista. Siksi on hyvä kysyä itseltään mitä mulle kuuluu? Olenko minä itseni kanssa ok? Kun itsensä kanssa kaikki on hyvin, näyttäytyy se hyvinvointina usein niille omille läheisille ihmisille. Silloin jaksaa itsestään myös jakaa ja kuulla myös toisten tarpeita herkällä korvalla.

3. Joutilaisuus antaa tilaa nollata itseään, päästä stressikuormasta ja rentoutua. Tärkeitä taitoja jokaisen elämässä. On osattava päästää irti ajatuksista, jotka kiertävät kehää. Antaa niiden tulla tähän hetkeen ja todea ne omassa mielessä tähän hetkeen kuuluviksi sekä päästää irti. Ne eivät sen jälkeen yhtä herkästi mielen sopukasta pyri uudelleen kuuluviin. Opit luomaan tilaa stessin kanssa siten, että se ei sumputa koko ajatusmaailmaasi. Tämä vaatii harjoittelua. Netissä on myös hyviä valmiita Mindfulness-harjoituksia aiheeseen.

4. Kun on päässyt rentoutumaan ja nollaamaan stressikuormaa usein alkaa luovuus kukkimaan. Joutilaisuus antaa tilaa luoda uutta. Uudet ideat tulevat pakottamatta ja pyytämättä. Ne usein vain ilmaantuvat ja muutenkin ajatus juoksee nopeammin, kun on hyvin levännyt. Ole varmaan huomannut sen rentouttavan loman tai viikonlopun jäljiltä?

5. Kaikenkaikkiaan joutilaisuus luo tilaa paremmalle itsetuntemukselle. Se vahvistaa pystyvyydentunnettasi ja lisää hyvinvointiasi. Kun tietää mitä haluaa, mistä nauttii lisää se tyytyväisyyttä omaan elämään, koska voi tehdä juuri niitä itselle tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.

Oletko huomannut joutilaisuuden tuovan samoja havaintoja itsestäsi? Oletko huomannut vielä jotain muuta, mitä? Mikä mielestäsi on parasta joutilaisuudessa?

Joutilaita hetkiä myös näin vuoden kiireisimmän ajan keskelle.