Rakkauden ❤️❤️ merkityksellisyys ihmissuhteissa - anna sen näkyä

19.07.2020

Luin tänään isoisän kirjoittaman tekstin, joka oli liitetty hänen lapsenlapsensa hautajaispäivän kuvaan. Tuossa tekstissä oli jotakin koskettavaa, joka sai minut pohtimaan miten osoitan lähimmilleni ja minulle tärkeille ystäville sen kuinka paljon he minulle merkitsevät. Osaanko näyttää sen sanoin ja teoin, vai jätänkö sen täysin toisen arvailujen varaan?

Huomaan, että perheelle rakkautta tulee osoitettua niin sanoin kuin teoin useita kertoja päivässä. Siitä en sitten ole enää ollenkaan varma kuinka tasapuolisesti nuo rakkaudenosoitukset jakautuvat. Lähtökohtana on kuitenkin, että jokaisen pyrin huomaamaan ainakin sen yhden kerran päivässä. Lapset kiinnittävät kuitenkin helposti huomiota siihen, jos jollekin sen sanoo enemmän kuin kerran. Se saattaa herättää jopa mustasukkaisuuden tunteita, kun toinen pistää merkille kerrat ja toinen kiinnittää huomion siihen, että sen kuuli itse tänään kerran ja se riittää. Yksi voi olla kyltymätön kuuntelemaan rakkauden tunnustuksia eikä niitä saa koskaan tarpeeksi. Me olemme erilaisia tarpeinemme. Vaatii melkoista tasapainoilua, eikö? Miten osittaa rakkaus niin, että se riittää saajalleen eikä sitä kysenalaisteta riittämättömänä?

Lähimmille ystäville tulee sanottua usein, että ovat rakkaita, samoin kummilapsille ja omille vanhemmille sekä sisaruksille. Sitten on ne merkitykselliset ystävät, joille ei uskalla sitä sanoa ääneen. Ne joiden pelkää kuvittelevan sanojen merkitystä muuna kuin sinä, että ovat tärkeitä ja rakkaita, mutta en ole kuitenkaan sinusta kiinnostunut muuten. Olet kuitenkin elämässäni minulle tärkeä ja merkityksellinen - toivon sinulle kaikkea hyvää ja haluan säilyttää hyvän ystävyytemme. Toivoisin, että heille joskus uskaltaisin tämän sanoa ääneen ilman, että pitää varoa kenenkään oletuksia muusta.  Olen kyllä viime vuosina harjoitellut paljon erilaista tapaa vuorovaikuttaa. Nyt varmasti osaisin jo sanottaa tuon näille kavereillekin.

Teksti, joka kuvan yhteydessä oli "kukkien antajien rakkaus lämmittää". Haluaisin, että rakkauteni minulle läheisiä ihmisiä kohtaan lämmittäisi jo ennen heidän kuolemaansa, jo silloin ku he elävät. On toki läheisille tärkeää huomata, että toinen on elinaikanaan ollut rakastettu. Elinaikamme on kuitenkin rajallinen ja kukaan ei tiedä ennalta kuolinhetkeään. On asioita joihin voi varautua ja asioita joihin ei voi varautua. Olet minulle rakas ja tärkeä ovat kuitenkin sanat, jotka ovat meille kaikille tärkeitä kuulla. Jokainen haluaa olla rakastettu ja tärkeä jollekin - ne ihmissuhteet ovat niitä, joissa tätä palautetta odotetaan. Vielä tärkeämpää on muistaa sanoa se ääneen ja osoittaa rakkaus teoin ❤️

Oletko pohtinut miten annat rakkautesi näkyä? Kerrotko toiselle, että hän on tärkeä ja rakas? Oletko osoittanut rakkauttasi teoin? Oletko kertonut mikä ystävyydessäsi toiseen on ollut sinulle merkityksellistä ja tärkeää? Millaisia voimavaroja yhteinen polkunne tai ystäväsi on sinulle antanut?

Rakkauden osoitus ei ole koskaan keneltäkään pois, vaan se antaa mahdollisuuden syventää ja kasvattaa yhteistä ystävyyttä. Annatko sen kasvaa hoidettuna vai hoitamattomana? Sinä päätät.

Merkityksellistä viikkoa ❤️