Perhelomalla vai perheenä lomalla? Viisi vinkkiä onnistuneeseen lomaan

01.07.2020

Loma on ajankohta, jota me kaikki odotamme. Lataamme siihen odotuksia ja toiveita, mitä haluamme sen meille itse kullekin olevan. Aiemmin olen suunnitellut sen täyteen tapaamisia, reissuja ja kaikenlaista ohjelmaa, mitä ei arkena ehdi tai jaksa toteuttaa. Osa niistä oli suunniteltu yhdessä, osa oli yllätyksiä - osa mieluisia ja osa epämieluisia muille. Jonkun mielestä liian paljon liian lyhyessä ajassa. Koska me ollaan kotona ja ollaan vaan kysyi nuorin?

Lomaa voidaan suunnitella yhdessä ja sitä mitä silloin tehdään. Joskus jää kuitenkin jotakin toiveita nostamatta keskustelupöytään tai haaveita sanomatta, kun ajattelemme ettei omilla toiveilla ole kiire. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että jättää muiden toiveet ja haaveet kuuntelematta. Ompa nuo haaveet sitten aikuisten tai lasten ne olisi hyvä sisällyttää yhteiseen suunnitteluun. Jokaisella on kuitenkin yksi ainutkertainen elämä, emmekä me tiedä päiviemme määrää tällä planeetalla, jota maaksi kutsutaan.

Loman ei tarvitse olla urheilusuoritus, jolloin juostaan kummien ja kaimojen luona kylässä, kun muuten ei ehditä. Sitten käydään viikon perhelomalla etelässä, vietetään viikko lapsen urheiluleirillä ja lopulta tehdään pihaan juuri se pergola tai uima-allas, jota on viimeiset 10 vuotta haaveiltu. Siinä se neljäviikkoa on sitten jo karannut käsistä ja paljon on saatu aikaan, mutta ehtikö mieli ja keho palautua? Entä säilyikö sopu perheessä, vai tuliko tiuskittua tai riideltyä, kun näkemyksissä oli ristiriitaa?

Perheloma on valmiiksi suunniteltu, kun taas mennään perheenä lomalle on jokainen sen jäsen saanut osallistua omalla äänellää  sen määrittelyyn mitä loma on.  Tiedän pilkun viilausta, mutta siten nuo sanat minulle asettuvat.

Kokosin tähän muutaman vinkin onnistuneeseen lomaan:

1. Sovitaan yhdessä mitä yhteiseltä loma-ajalta odotetaan. Mieluiten niin, että kaikkien toiveista ainakin 1-2 mahtuu osaksi suunnitelmaa. Tärkeintä on, että kaikkien ääni ja näkemys pääsee kuuluviin sekä jotenkin osaksi yhteistä suunnitelmaa. Tämä vähentää "Tää on tylsää", "Mä en tykkää tästä!" tai "Miks me ei voitu..." kommentteja kohteessa.

2. Lomalla on hyvä vaalia väljyyttä, jotta ihan silkalle olemiselle jäisi ainakin yksi tai kaksi päivä viikossa. Tämä toimii hyvin lomamatkalla ja sen voi käyttää kuten parhaaksi yhdessä koetaan. Tylsistyminen ruokkii luovuutta, siksi on ihan hyvä sallia aikaa tylsille hetkille.

3. Tarpeeksi tilaa  yksilöllisille toiveille, jos toinen haluaa golfkentälle ja toinen rannalle tai kirjan pariin se molemmille suotakoon. Lapsetkin nauttivat, kun kotona saa vain olla. On hyvä sopia  älylaitteiden vapaapäivistä loma-aikana.

4. On hyvä varautua odottamattomaan, sillä usein sattuu, kun jotain tapahtuu. Avaimien unohtuminen kotiin, kun menee mökille tai bensakannu mennessä veneelle tai ihan vaan kauppakassin unohtuminen tai tippuminen maahan. Varmista mitä tarvitset ainakin mukaan lähtiessäsi ja siltikin voit kompastua puun juureen mökkipihan polulla. Varaa mukaan lehmän hermot, ensiapulaukku ja kyky hymyillä omille ja muiden sattumuksille.😉

5.  Anna päivittäin aikaa itsellesi noin 5 minuuttia luonnossa istuen tai seisten. Katsele värejä tai kasveja ja kuuntele ympäröiviä ääniä. Miltä sinusta tuntuu olla tässä juuri tällä hetkellä, nähdä ja kokea tämä kaikki ympärillä oleva? Miltä se tuntuu kehossa? Miltä pää tuntuu? Entä hartiat, niska, selkä, vatsa ja jalat? Kiristääkö jostakin? Entä miltä tuntuu hengittäessä?   Voit hengittää muutaman kerran sisään ja ulos tunnustellen.  Mistä voit iloita? Entä miltä loma tuntuu?


Leppoisaa heinäkuuta ja lomaa, jos se on ajankohtainen!