Onko ystävä ystävä vai jotain muuta?

10.01.2019

Laulussakin lauletaan mistä tunnet sä ystävän? Onko oikea sulle hän? Viisaita kysymyksiä. Aina ystävä ei ole sydämeltään täysin sellainen ystävä, joka tukisi 100% ystävänsä hyvinvointia. Ystävällä voi olla myös omia tarkoitusperiään, onneksi nämä ystävät on oppinut vuosien saatossa erottamaan niistä tosi ystävistä.

Toisinaan on saanut lukea lehdistä juttuja niistä ei niin hyvistä ystävistä ja on niitä omallekin kohdalle joskus osunut. Susi voi olla lampaan vaatteissa ja "ystävän" edessä tekemä hyvää tarkoittava asia on voinutkin olla seuraavassa käänteessä "puukonisku" selkään. Omaan intuitioon ja omaan arviointikykyyn kannattaa aina luottaa ensimmäisenä. "Ystävän" antama ohje tai kehotus voi olla hänen näkökulmastaan hyvä. Hänen tarkoitusperänsä ei aina ole puhdas ja sinua ensisijaisesti ajatteleva. "Ystävää" voi joskus ajaa kateus tai jokin muu negatiivinen voima hänen antamissa ohjeissaan ja pyynnöissään.

On t ullut eteen tilanteita, että "ystävä" on kertonut toisen puolison olleen uskoton, vaikka tämä ei ole ollut. On saatu satutettua toista ja sekoitettua toisen parisuhde avioeron partaalle. Toinen "ystävä" oli houkutellut kaverin lähtemään ulos ilman, että tämän puoliso tai perhe tiesi mitään missä puoliso menee. Riitahan siitä syntyi ja herätti epäluottamusta pariskunnan välille. Tosi ystävyyttä? Kaukana siitä. Kujeilu on hyväntahtoista eikä se loukkaa ketään. Siinä on selkeä ero loukkaavan toiminnan ja hyväntahtoisen pilailun välillä. Jokainen vastaa tietysti omista teoistaan ja tekemättä jättämisistään, mutta "ystävän" tarkoitus voi joskus olla toisen elämän sabotoiminen. Jos itse ei osaa asiaa ajatella ja varautua tässä voi toinen viedä mukanaan kuin litran mittaa.

Mistä sitten tunnistaa oikean ystävän? Hän ajattelee kaikessa sinun etuasi. Kehoittaa sinua pohtimaan asiaan ratkaisua sinun omista lähtökohdistasi. Ei kehoita tai ohjaa sinua toimimaan vastoin sinua tai sinun lähimpiä ihmisiäsi. Ei arvostele tai arvota elämääsi. Miten itse ajattelet, että ystävän ystävyys näkyy vuorovaikutuksessanne tai ihmissuhteessanne?  Suhtautuuko hän sinuun ja perheeseesi kunnioittaen ja arvostaen? Arvostaako hän sinun ja tai perheesi sisäisiä toimintamelleja? Tekeekö hän ystävyytensä näkyväksi vai onko hän yhteydessä sinuun vain silloin, kun tarvitsee jotakin? Ystävää kuuluu toki auttaa, mutta jos ystävyys on aina vain sitä, että sinulta tarvitaan jotain ja muuten ei olla yhteydessä ei ole kyse ystävyydestä. 

Hyvät ystävät ovat harvassa, he ovat helmiä elämäsi nauhassa. He ovat lähelläsi silloin, kun on vaikeaa. Ei vain silloin, kun itselle sopii. Hyvä ystävä on kuin lahja, joka yllättää sinut positiivisesti kerta toisensa jälkeen. Ajatus hänestä saa hymyn huulillesi. Hänen seurassaan saat uusia voimavaroja ja kaikki tuntuu mahdolliselta. Hän hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Jyvät kannattaa plokata akanoista myös ystävissä. Kannattaa myös katsoa tarkemmin onko kaikki sitä miltä näyttää.


Tosi ystävyyttä vuoteesi 2019!


Sinulle, joka kadehdit ystävääsi tai toivot tälle epäonnea jossakin kannattaa pohtia mistä tuo ajatus tai tarve ystävän satuttamiseen nousee? Mistä olet jäänyt vaille? Mitä ystävälläsi on sellaista mitä itse haluaisit? Miten voit tuon saman saavuttaa satuttamatta toista? Mitä ajattelet tuon oman toimintasi parantavan omassa elämässäsi? Montako ystävää on vierelläsi tulevaisuudessa, jos jatkossa toimit samalla tavalla? Antaisitko itsellesi anteeksi, jos olisit ystäväsi saappaissa?  Mitä olet valmis tekemään toisin?