Niin hyvä lämmin hellä - joulu jokaiselle

20.12.2018

Joulu merkitsee meille erilaisia asioita. Toiselle joulu on ilon ja odotuksen juhla kristillisen perinteen mukaan. Toiselle se saattaa olla vain enemmän vapaapäiviä, perheen ja ystävien kanssa vietettyä aikaa tai yksinäisisyyttä täynnä olevia vuorokausia. Toisesta se voi tuntua ahdistavalta heikon taloudellisen tilanteen takia, kun jouluun liittyy niin paljon antamisen ja jakamisen perinteitä sekä notkuvat herkkupöydät. Ihmiset pohtivat mitä heiltä odotetaan, onko heillä "sijaa majatalossa" tai muiden ihmisten seurassa.

Oletko pohtinut miten itse annat muille tilaa omassa juhlassasi? Saavatko läheisesi kokea, että he ovat tervetulleita ja odotettuja osaksi joulun juhlaasi? Mistä sinulle nuo ajatukset nousevat siitä, miten haluat pitää läheiset osana juhlahetkiäsi vai haluatko heitä mukaan ollenkaan? Onko perheestäsi mukana seurannut perinteet, joita haluat vaalia vai rakennatko aivan omat perinteet? Vai vietätkö joulua yksin? Millaisesta joulusta sinä haaveilet ja pystytkö itse vaikuttamaan siihen millainen joulu sinulla on?

Joulu on monille perheille aikaa yhdessä ainakin osittain. Vuorotyössä ei aina ole edes vapaapäivää jouluna ja perheen kanssa joulua vietetään miten kullonkin parhaaksi kukin kokee. Työvuoroja voidaan toivoa, mutta vanhukset, mielenterveyskuntoutujat, vammaiset ja sairaalahoidossa olevat tarvitsevat hoitajan vuoroon joka vuorokauden tunnille. Se on kutsumusta ja halua hoitaa sekä huolehtia lähimmäisestä myös niinä juhlapyhinä mahdollistaen heille juhlan omalla työpanoksellaan.

Juhlan odotetaan olevan juhlaa ja siihen liittyy paljon odotuksia, kullakin erilaisia. Kaikki ei aina suju kuin tanssi kesällä ja odotukset saattavat latistua ja tulla pettymyksiä. Jotain odottamatonta voi aina tapahtua ja  nopea muutos on harvoin muutos parempaan suuntaan. Niihin on hyvä ajatustasolla varutua ettei pettymys iske koko voimallaan sinuun. Toivon kipinää on aina hyvä kantaa mukanaan, koskaan ei tiedä, kun sitä tarvitsee. Se kiskoo eteenpäin ja auttaa uskomaan tulevaan. Kaikella on tapana järjestyä tavalla tai toisella.

Yksinäisille järjestetään nykyään joulujuhlia, jotta ei koko joulua tarvitse yksin olla. Pääsee kohtaamaan muita, nauttimaan jouluruuasta ja jouluisesta ohjelmasta. Yksin joulua viettävät voivat kokoontua yhteen ystäviensä kanssa. Tämä vaatii rohkeutta kysyä, olisiko halua juhlia joulua yhdessä. Esteen kysymykselle voi tehdä pelko siitä, ettei toinen halua tai pääse viettämään joulua kanssasi. Kysyvä ei kuitenkaan tieltä eksy ja saa ainakin varmuuden siitä mitä toinen ajattelee. Joskus tämä voi poikia myös kutsun joulupöytään. Kaikki eivät silti  välttämättä kaipaa isoihin kohtaamispaikkoihin. Muistathan yksin joulua viettävää läheistäsi?

Omassa perheessäni on katettu joulupöytään aina ylimääräinen lautanen, jos joku tulee käymään yllättäen on lautanen jo valmiiksi vierasta varten katettuna. Tämä on karjalaista perintöä isäni puolelta. Meillä on joulupöydässä ollut niin kutsuttuja kuin kutsumattomia vieraita. Aina on tarjottava riittänyt ja kohtaaminen ollut mukavaa. Meillä silti on aina vaalittu ajatusta siitä, että kenen tahansa poiketessa kahvi tai ruoka-aikaan on vieraalle myös tarjottu sitä, mitä pöydässä on. Toisinaan kaivettu pakastimen tai kaapien kätköistä lisää tarjottavaa pöytään. Olen tottunut lapsesta asti jakamaan omastani muille tämän perinteen myötä. Perheemme ei ole ollut varakas vaan perinteinen työläisperhe lapsuusvuosinani. Isoisoäidin oppina oli hyvä antaa vähästäkin, paha ei paljostakaan. Tätä olen pyrkinyt vieläkin noudattamaan, samoin kuin ylimääräisen lautasen kattamista.

Emme voi aina odottaa, että joku tarjoaa meille jotain ulkoapäin. Oma aktiivisuutemme on monessa asiassa avain asemassa. Ilman omaa aktiivisuutta myös meidän joulumme olisivat olleet varmasti erilaisia. Olen kutsunut läheiset jouluna meille jakamaan jouluperinnettä johon olen tottunut, meillä mennään pitkälti lasten ehdoilla. Lasten jouluelokuvia ja -ohjelmia. Ruokaa tehdään yhdessä ja ne lähimmät ihmiset isovanhemmat kokoontuvat juhlimaan kanssamme. Se rikastaa lasten elämää ja antaa meille kaikille hienoja muistoja - yhdessäolon kokemuksia.

Minusta on myös mukava pysähtyä joulun alla juttelemaan ventovieraiden kanssa, erityisesti yksinään liikkuvien kanssa, mikäli he ottavat keskustelukontaktia. Viime vuonna joulun alla keskustelin ikäihmisen kanssa kaupassa puolisen tuntia lasteni ihmetellessä itsekseen, kenen kanssa keskustelen niin pitkään. Kun lähdimme liikkeelle lapset kysyivät kuka rouva oli, vastasin etten tiennyt ja sitten he ihmettelivät miksi annoin niin paljon aikaa tuntemattomalle ihmiselle. Sanoin, että saatoin olla rouvan ainoa keskustelukumpani kyseisenä päivänä ja siksi en pitänyt kiirettä, sillä eihän meillä ollut kiire minnekään. "Sijan majatalossa" voi antaa tuntemattomalle vaikka kesken kauppareissun. Jouluun soveltuu hyvä lämmin hellä ajatus, koska se antaa mahdollisuuden kohdata lähimmäiset ja antaa heille kokemuksen siitä, että ovat tärkeitä, ainutkertaisia ja arvokkaita juuri sellaisena kuin he ovat. Niin olet sinäkin!

           

            Hyvää ja rauhallista joulun aikaa!