Ne pienet asiat ja kohtaamiset arjessa - huomaa voimavaraistavat tekijät

30.05.2019

Arki rullaa usein omalla painollaan tiettyjen rutiinien saattelemana. Nykyään ihminen kokee usein kiireen tuntua. Päivissä on paljon siirtymätilanteita ja erilaisia tehtäviä niin työssä, opinnoissa tai vapaa-ajan aktiviteeteissa. On sinun, minun, meidän ja/tai lasten menoja. Koska olet pysähtynyt havainnoimaan niitä ihan pieniä arkisia asioita, jotka saavat hyvälle tuulelle?

Pieni asia voi olla se, kun joku:  avaa sinulle oven,  nostaa pudonneen tavaran, katsoo silmiin hymyillen kävellessään vastaan,  antaa sinulle hyvää asiakaspalvelua tai kehuu vastaantullessaan hiuksiasi tai vaatetustasi. Huomaa hyvän ja on kohtelias. Nämä on lyhyitä viivähdyksiä toisen elämänpolun varrella. Ne saavat usein hymyn huulille.

Itse olen opetellut avaamaan suuni ja antamaan tuota positiivista palautetta vastaan tuleville, jos näen tai koen sellaista mistä pidän. Taannoin olin ravintolassa syömässä, jonne tuli nainen kauniissa kirjailussa takissaan. Tuo nainen käveli pöytäni ohi ja minä tervehdin häntä sekä kehuin hänen takkiaan.  Sain kiitoksen vastaukseksi. Sitä hyvää palautetta voi siis antaa ihan kaikille, ei vain niille lähimmille ja tutuille ihmisille. Se vaatii rohkeutta.

Minua on tässä varmasti auttanut se, että olen myös saanut palautetta näiltä ventovierailta ihmisiltä ja oppinut myös kiittämään siitä. Aluksi olin usein hämmästynyt, että minulleko tuo nyt noin enkä ensin saanut sanaa suustani. Me emme ole aina hyviä ottamaan edes hyvää palautetta vastaan. Saatamme jopa sen torjua ihan kuin kukaan ei olisi koskaan mitään sanonutkaan.  Palautteen vastaanottamista voi harjoitella ja siihen oppia.

Millainen hyvä kohtaaminen muistuu kuluneelta viikolta mieleesi? Itselleni se oli asiointi tilanne liikkeessä, jossa myyjä palveli toista asiakasta. Keskustelin ystäväni kanssa käsilaukuista ja tuo myyjä kesken asiakaspalvelun tiedusteli millaista kassia etsin. Hän oli selvästi tilanteessa jo mukana, kun oli toista palvelutilannetta päättämässä. Se tapahtui jotenkin suloisen sujuvasti eikä häirinnyt edes toista asiakasta. Hymy, ystävällisyys ja aito kiinnostus antoi asiakkaana kokemuksen, että asiasi ja sinä olet tärkeä. Voiko sitä enemmän pyytää? Siitä jäi hyvä mieli vaikka laukku jäi sillä kertaa löytymättä.

Turvallisella ilmapiirillä on vaikutus, kun on yhdessä vaikka reissussa vähän vieraamassa porukassa. Kannustava ja rohkaiseva ilmapiiri saattaa saada sinut jopa laulamaan julkisesti porukassa karaokea. Karaokea, jota olet koko siihen astisen elämäsi välttänyt. Eikä se ole lainkaan huono asia, vaan auttaa sinua rikkomaan omia rajojasi ja uskomuksiasi. Ehkä niitä rajoja uskaltaa rikkoa joskus vielä uudelleen.

Pienet hetket ovat merkityksellisiä ja tärkeitä. Niistä kannattaa kirjoittaa myös muistiinpanoja tai päiväkirjaa. Mistä kolmesta asiasta olet kiitollinen juuri tänään? Mitkä ovat antaneet voimavaroja tähän päivään? Näitä merkintöjä on kiva lukea myöhemmin  ja muistaa kaikki se hyvä elämässä niinä elämän vaikeina aikoina.

Ihanaa kesää!