
Miten löytää rakkauden tunne uudelleen pitkässä suhteessa?
Pitkässä suhteessa pariskunnan kiintymyksen tunne vahvistuu. Elämä tuo kuitenkin aina yhteiselle matkalle omat haasteensa ja vaikeutensa. Nämä mutkat suhteismme haastavat rakkauden tunteemme ja kiintymyksemme toisiamme kohtaan. Kykymme ratkaista noita vaikeuksia ja taitomme työskennellä omien tunteidemme kanssa ollessamme haasteiden edessä vaikuttavat siihen miten toimimme noissa tilanteissa parisuhteen osapuolena. Se mikä vaikuttaa voimakkaasti meihin itseemme vaikuttaa aina väistämättä myös puolisoomme, siten myös parisuhteeseemme.
Elämässämme kohtaamamme haasteet voivat tehdä meistä puhumattoman. Eikä puoliso välttämättä ymmärrä, että se johtuu omasta sisäisestä prosessistamme eikä hänestä. Voi tulla vääriä tulkintoja ja oletuksia siitä mitä toinen tarkoittaa. Saatamme kiukuspäin keskellä omaa harmitustamme myös tiuskasta puolisolle jotain, joka loukkaa häntä. Parisuhde on usein turvallinen suhde näyttää tunteensa, kun toiseen luottaa paljon olettaa hänen kestävän kaiken. Jos kuitenkin toinen kokee koko ajan tulevansa loukatuksi, olevansa nalkutuksen kohteena tai muuten väärinymmärrettynä syö se niitä tunteita, jotka pariskunnalla on ollut suhteessa.
Kun tunteet tuntuvat katoavan, voimme alkaa pohtia olemmeko koskaan toista oikein kunnolla rakastaneetkaan. Onko toinen sittenkään se oikea itselle. Tässä tilanteessa ei kannata tehdä hätäisiä johtopäätöksiä parisuhteen tilasta. Kriisi nostaa tilanteessa päätään. Toisesta voi myös tuntua hyvin loukkaavalta sanat ettei löydy enää rakkauden tunteita häntä kohtaan. Kannattaa hakea keskusteluapua joko yksin terapeutin kanssa tai yhdessä puolison kanssa. Pariterapia toimii parhaiten parisuhdetta yhdessä työstettäessä. Jos kuitenkin puoliso kieltäytyy terapiaan lähtemästä on hyvä niitä omia tunteita tutkia yksin terapeutin kanssa.
Puolisoiden kannattaa tutkiskella ja palauttaa mieleen mihin toisessa rakastui, mikä sai sukat pyörimään jaloissa. Mitkä asiat toisessa on yhteisen elämän aikana muodostuneet itselle tärkeiksi? Keskustelkaa yhdessä, muistelkaa yhteisen elämänmatkanne merkityksellisiä hetkiä. Mistä olet omalle puolisollesi kiitollinen? Sanoita se hänelle ääneen ja anna positiivista palautetta. Tätä me annamme aivan liian vähän jokaisessa ihmissuhteessa. Kiinnitätkö ajatuksissasi tarpeeksi huomiota siihen millaisia hyviä puolia puolisossasi on? Jos koko ajan pohtii niitä huonoja puolia ne alkavat korostua siinä parisuhteessa.
Selvittäkää mitä parisuhteeseenne kaipaatte, jotta se vastaisi paremmin odotuksianne. Ole valmis myös tutustumaan puolisoosi uudelleen. Älä odota, että tunteet tulevat ennen kuin alatte toimia suhteenne eteen. Ole avoimen utelias mitä toiselle kuuluu, mistä hän on kiinnostunut ja mistä hän unelmoi. Mistä hän saa voimavaroja omaan arkeensa ja mitkä asiat hän kokee raskaina ja voimavaroja kuluttavina. Yrittäkää löytää jotain yhteistä, ehkä jotain uutta mikä puhuttelee teitä molempia. Varatkaa aikaa treffi-illoille ja toisillenne. Kertokaa omista toiveista, odotuksista ja tarpeista toisillenne niin yhteiseen elämäänne, seksiin kuin parisuhteeseenne liittyen.
Parisuhteessa on hyväksyttäävä toisen keskenräisyys ja se, että kasvamme koko parisuhteen ajan. On osattava olla joustava, myötätuntoinen ja kannustava toista kohtaan, nämä taidot lisäävät parisuhteen hyvinvointia. Muistakaa myös kunnioittaa toistenne odotuksia, etsikää kompromisseja, jotta molemmat löytävät suhteeseen jotain itselleen tärkeää.
Hyvää kevään alkua!