Kun puoliso ihastuu - avoimuus on avain

28.06.2021

Muistan hyvin ensimmäisen yhteisen kahdenkeskisen matkamme keskieurooppalaiseen kaupunkiin. Matkustimme matkatoimiston kautta ja olimme valinneet matkan oheen myös retkiä. Olimme tuon matkan aikana olleet yhdessä liki 15-vuotta. Meillä oli hyvä reissu kaikin puolin, vaikka samaan aikaan huomasin, että puolisoni ihastui matkaoppaaseen.

Tämän huomasi ensin siitä miten hän alkoi enemmän huolehtia siitä miltä hän näyttää ja matkaopas oli keskustelussa läsnä useaan otteeseen. Tuli tietty hymy ja pilke silmään. Muistan todenneeni silloin puolisolleni, että taidat olla vähän ihastunut. Ensin hän kielsi, mutta sitten hän myönsi ihastumisen. Ihastumisen tunteet kuuluvat ihmisen elämään. Tunteethan tulevat ja menevät. Tärkeintä on se miten me annamme niille tilaa ja mahdollisuuden, annammeko vai näemmekö nykyisessä pitkässä suhteessa vielä mahdollisuuden?

Noita ihastumisia on tullut myös tuon matkan jälkeen ja ainakin vielä niistä on voitu puhua avoimesti ja yhdessä syyllistämättä kumpaakaan. Ihastuminen kuuluu elämään, kohtaamme vuosien aikana useita ihmisiä ja voimme hyvin ihastua heistä johonkin/joihinkin. Voimme avoimesti kertoa toisillemme, mikä meitä ihastuttaa toisessa ja pohtia, mitä voisimme omassa suhteessamme tehdä? Puuttuuko siitä jotakin, mitä kaipaamme? Jokainen suhde tarvitsee tietyin aikavälein huoltoa.

Jokainen kuitenkin itse vastaa tunteistaan ja miten niiden kanssa toimii vai toimiiko. Avoimuus ihastuksien suhteen on hyväksi siinä mielessä, että silloin molemmat tietävät missä mennään. Ihastunut puoliso voi viestiä kumppanille, että "olen ihastunut, mutta olen kuitenkin tässä kanssasi, koska tänään valitsen meidät ja yhteisen rakkautemme". Pahinta ehkä keskusteluissa olisi, jos puoliso koko ajan puhuisi ihastuksestaan ja siitä mitä tämä tekee sekä kertoisi omista toiveistaan ihastuksensa suhteen. Se voi alkaa pitkässä juoksussa murentamaan nykyistä suhdetta, koska silloin haaveillaan jostakin muusta kuin siitä yhteisestä polusta. Se luo epävarmuuden tunteen suhteen jatkumisesta puolisolle.

Ihastuminen kertoo, että voi löytää tunteita vielä jotakin toista kohtaan jossakin kohtaa elämää. Se kertoo, että elämällä on mahdollisuus, jos joskus tämä suhde ei kanna. Se ei vielä kerro olisiko esimerkiksi suhde mahdollinen, koska kyse on yksittäisen henkilön tunteista vailla vastakaikua. Se kertoo mahdollisuudesta ihastua ja ehkä rakastua. Se kertoo toivosta.

Ihastumisesta voidaan laskea yhdessä leikkiä ja kiusoitella toista. Nämä kaikki on kuitenkin yhdessä sovittavia asioita. Meistä jokainen kestää toisen ihastumista eri tavoin, koska jokaisen itetunto rakentuu henkilökohtaisen kokemusmaailman kautta. On kuitenkin hyvä oppia käsittelemään vaikeita tunteita, niitä ei kuitenkaan kannata harjoittaa tällaisella keskustelulla, jos toinen ei siihen henkisesti kykene.   Silloin kannattaa yhdessä pohtia sitä, miten avoimesti näistä asioista halutaan puhua ilman, että se aiheuttaa isoa konfliktia osapuolten välille. Joskus keskusteluapua kannattaa hakea mustasukkaisuuteen ja omistushaluun terapiasta.

Aurinkoisia hellepäiviä!