Kuin häkkilintu - taistele vai pakene
Tiedätte tunteen, kun ajatukset alkavat kiertää kehää. Asia tai tapahtuma ahdistaa ja saa ajatukset pyröimään tuon itseä harmittavan, tuskastuttavan tai muuten olon epämukavaksi saavan asian tai tapahtuman ympärillä. Toisiin asioihin ja tapahtumiin voimme itse vaikuttaa ja toiset saavat meidät taas ihan lamaantumaan, toimettomiksi.
Elämässä sattuu ja tapahtuu. Osaan tapahtumista voimme vaikuttaa, osaan emme. Ne saattavat tulla kuin salama kirkkaalta taivaalta. Voimme kokea olevamme kuin häkkilintuja, kuin hidastetussa elokuvassa olevia hahmoja tai kuin liisterissä, jossa jokainen toimemme estyy emmekä pääse eteenpäin pyrkimyksistämme huolimatta.
Meillä jokaisella on selviytymiskeinomme myös näihin ahdistaviin ja vaikeisiin asioihin tai tapahtumiin. Noina hetkinä voimme nähdä maailman ja oman osuutemme siinä hyvin kapeasti kuin kaukoputken läpi nähden vain sen yhden vaikean asian putken päässä. Samalla meiltä jää näkemättä sen pisteen ympärillä oleva värien kirjo, kaikki muu mitä meillä elämässämme on. Emme vain omalta ahdistukseltamme kykene näkemään kokonaisuutta, koemme "psyykkistä päänsärkyä".
Elämään mahtuu aina tunteiden kirjoa ilosta ja onnistumisesta, suruun ja menetyksiin. Selviytymiskeinomme alkavat karttua lapsuudessa. Emme tunnista ja tiedosta näitä keinoja aina välttämättä edes aikuisenakaan. Tunnistaminen vaatii tiedostamista ja tiedostaminen vaatii itsensä havainnointia, toisin sanoen pysähtymistä itsensä äärelle.
Emme kuitenkaan saa antaa menneisyyden määritellä meitä oli siellä taustalla mitä tahansa. Pienin askelin voimme muuttaa omaa elämäämme siihen suuntaan kuin haluamme sen kulkevan. Ja kuka meihin ja meidän toiveisiimme ja tavoitteisiimme uskoo, jos me emme itse niiden toteutumisen mahdollisuuksiin usko. Lapsikin tarvitsee aina sen aikuisen, joka häneen uskoo. Aivan samalla tavalla me aikuiset tarvitsemme sen jonkun, joka meihin ja kykyihimme uskoo.
Selvitymisen kannalta on hyvä tarkastella itseään ja omia toimintatapoja. Mitkä ovat niitä tekijöitä, jotka ovat aiemmin kannatelleet vaikeina hetkinä? Saatko pidettyä niistä kiinni nyt? Mikä on estänyt tilanteen pahenemisen? Millaisia taitoja ja kykyjä itsestäsi olet löytänyt noina hetkinä? Mitkä tekijät vaikuttavat uskoosi selviytyä? Keneltä olet saanut siinä hetkessä tukea? Miten näet itsesi selvittyäsi kaikesta tuosta?
Toinen hyvä tarkastelu malli on löytää positiivisia poikkeuksia asian tai tapahtuman kanssa tarkastelemalla koska elämän haaste on hankalimmillaan tai koska se vähiten vaikuttaa sinuun. Millaisia vaihteluita haasteen kanssa on? Oletko itse tai joku muu pystynyt vaikuttamaan siihen, että toisinaan haasteen vaikutukset ovat pienemmät? Mitä silloin tehtiin? Kun aiemmin selviää elämän mukana tuomista vaikeuksista on selviytyjä. On osattava tunnistaa omat tapasa ja keinonsa selvitä. Voi myös oppia pussillisen uusia tapoja. Näitä tapoja havainnoida ja kehittää itseäsi tulet löytämään tämän blogin kirjoitusten myötä.
On hyvä tipahtaa ajoittain omaan itseen omien tunteiden ja aistien vietäväksi. Tutkia niitä hyviä ja iloisa tapahtumia omassa elämässä, mutta myös niitä vaikeita ja haastaviakin hetkiä. Tarkastella miten on onnistunut ja selvinnyt. Mitä noista omista taidoistaan haluaa kantaa mukanaan tässä ja nyt. Mistä itsessään ja omassa elämässään iloitsee.
Hyvää alkavaa viikoa!