Ihana jalat ilmaan nostava onnistumisen tunne

11.11.2018

Työn sopiva haastavuus ja mielekkyys saavat aikaan flown tunteen. Innostus ja sopiva määrä haastetta siinä mitä teet. Saatat uppoutua papereihin ja tekstin suoltamiseen sekä tiedon hakuun niin, että ajantaju kaikkoaa ja saat paljon aikaan. Aivan loistava fiilis, saada toteuttaa itseään oman osaamisen ytimessä.

Vielä, kun työsi tuloksia arvioidaan monelta eri tarkastelunäkökulmalta ja saat siitä hyvää palautetta tuo se onnistumisen tunteen. On pysyttävä mukana niissä muutoksissa, joita tulee ja muokattava toimintaa sen mukaan. Omassa työssäni tulee vähän kiitosta, yleensä se vuoden kohokohta on tuo arviointi, joka työhöni liittyen tehdään. Sitä aina odottaa, mutta myös jännittää miten oikein on onnistunut ja onko kiinnittänyt oikeisiin asioihin huomiota. Minulla ei ole esimiestä, joka antaisi palautetta. Tässä keskustelussa saan kokea, että olen strategisesti onnistunut työssäni ja hallitsen sen keskeisen tiedon. Hienointa on se tunne, kun saat hyvää palautetta ja saat kokea, että olet tehnyt töitä oikeaan suuntaan.

Toinen osa arkeani on koulutus ja niiden päivien suunnittelu sekä toteutus. Aivan ihana mahdollisuus, josta olen kiitollinen, että olen näitä koulutuspäiviä päässyt toteuttamaan. Opettajan ammatti on ollut lapsuuden ja nuoruuden haaveeni. Sitä puolta olen päässyt nyt hyödyntämään. Sopivaa vaihtelua papereiden ja suunnitelmien pyörittämiselle. Koulutuksessa voi jakaa tietojaan ja taitojaan. Samalla siinä aina saa myös itse kuulijoiden oivallukset ja ideat sekä näkökulmat. Mikä hieno syy käydä myös luennoimassa.

Onnistumisen tunne vahvistaa aina pystyvyyden tunnetta. Se saa mielen kepeäksi ja vaikuttaa kullakin kerralla hieman erilaiselta. Riippuu siitä missä on onnistunut, miten on onnistunut ja kuinka paljon työtä tuon onnistumisen eteen on tehnyt. Parasta on myös joskus aivan yllättävä onnistuminen, sellainen jota ei ole voinut edes odottaa ja josta ei ole voinut kuin haaveilla. Silloin tuntuu, että pää on miltei pilvissä ja jalat hieman maan yläpuolella. Silloin täytyy nauttia tunteesta. Näitä onnistumisia elämä tarjoaa kuitenkin harvoin.

Tärkeää on huomata ne arjen pienet helmet ja onnistumiset. Se kiitos, jonka siltä lähimmältä työtoverilta tai perheenjäseneltä saa, on se kuitenkin iso ja merkityksellinen. Kiitosta ja positiivista palautetta annamme verrattain harvoin, sitä voisi antaa enemmänkin. Se tulisi olla kohdennettua siten, että se tulisi niistä oikeista asioista eikä tuntuisi siltä, että se annetaan vain siksi,kun sitä tulee antaa. Silloin sillä on voimistava vaikutus. Korjaavaa palautetta jaetaan ehkä enemmän, se tulisi antaa aina niin ettei se henkilöidy vaan liittyy tekemiseen. Jos palaute henkilöityy se voi lisätä henkilön uskomusta, että hän on huono. Tällaisen uskomuksen vahvistaminen ei tee kenellekään hyvää.

Kaikki eivät kuitenkaan osaa positiivista palautetta rekisteröidä tai ottaa  sitä vastaan. Ei vaikka miten se annetaan. Taustalla saattaa olla kokemus ettei kukaan ole koskaan antanut positivista palautetta aiemmin tai ettei positiivisella palautteella ole merkitystä. Vastaanottaja voi torjua palautteen, eikä koe sen kuuluvan itselleen. Se saattaa johtua aiemmista kokemuksista, jotka vaikuttavat niin, että yksilö ei koe kiitoksen ja onnistumisen palautteen kuuluvan hänelle. Asiaan saattaa liittyä jokin yksilön oma sisäinen prosessi, joka vaatii työskentelyä. Toinen saattaa taas odottaa koko ajan positiivista palautetta kaikesta mitä hän tekee, saaden siitä rohkaisua ja varmuutta omalle toiminnalleen. Tämä on toinen ääripää ja hyvä myös pohtia tarvetta jatkuvaan palautetteeseen.

Kiitoksen ja palutteen antamisella on meille monenlaisia odotuksia, ne ovat sidoksissa myös vaille jäämisen kokemuksiin. On hyvä pohtia miksi koemme niin kuin koemme? Mistä tuo ajatus tai tunne nousee? Ajatukset ovat ajatuksia ja tunteet tunteita, ne tulevat ja menevät, niihin ei kannata takertua. Kumpaakaan ei voi hallita, kumpaakaan ei kannata vatvoa eikä kumpainenkaan kerro loppujen lopuksi kokijastaan mitään. On hyvä oivaltaa mitä tunteiden ja ajatusten takana on.

Onnistumisen hetkellä ei kuitenkaan kannata pohtia liian tarkkaan kaikkea vaan nauttia hetkestä!